This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Juhannustanssit

Lukupäiväkirja

Valitsin kirjan koska Hannu Salama sai kirjan ilmestymisen jälkeen syytteen jumalanpilkasta (nykyään rikosnimikkeellä uskonrauhan häirintä) ja mielestäni jos kirja ärsyttää kristittyjä,se ei voi olla kovin huono.Oletin kirjan olevan aika villi ja "raju",mutta tähän mennessä kirja on pysynyt tasaisen rauhallisena. Toivoisin kirjan muuttuvan "rajummaksi" loppua kohden,koska tähän mennessä se ei mielestäni ole täyttänyt "jumalanpilkka"-syytteen kriteerejä.

30.4.2012

Olen nyt lukenut kirjaa sivulle 230 asti,ja kirja on mahtava!Jumalanpilkka,seksi,juopottelu ja muu rivoilu sopivassa suhteessa tekee kirjasta mahtavan lukuelämyksen kaltaiselleni lukijalle. Kirjassa ollut pilasaarna, jossa Hiltunen,yleensä vapaa-aikansa humalassa prostituoitujen kanssa viettävä kumara mies, saarnaa humalassa ystävilleen Jumalasta. Nykyaikana kirja ei todellakaan ansaitsisi uskonrauhan häirintä-syytöstä.Wikipedian sivulta http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustanssit löytyy Hiltsun pilasaarna.

Kirjailijan elämäkerta

Hannu Salama syntyi 4.lokakuuta 1936 Kouvolassa. Hänet tunnetaan työväenluokkaisista aiheistaan.

Salama ryhtyi kirjailijaksi vuonna 1961.Hänen esikoisteoksensa oli Se tavallinen tarina (1961). Neljäs teos Juhannustanssit ilmestyi 1964 ja sai syytteen jumalanpilkasta.Kriitikot suivaantuivat kirjassa pidettävästä "pilasaarnasta",mutta hänen kannattajansa järjestivät mielenosoituksen hänen vangitsemistaan vastaan. Mielenosoittajat kysyivät:Eikö elämästä saa kirjoittaa?Salama tuomittiin vuonna 1966 Helsingin hovioikeudessa kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen,mutta silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen armahti hänet vuonna 1968.Lisäksi kustantaja Kari Reenpää sai 2000 markan sakot ajattelemattomuudesta tehdystä jumalanpilkasta. Kustannusyhtiö Otava joutui maksamaan valtiolle 46 000 markkaa. Romaanin kiistanalaiset kohdat (sivut 139-142) määrättiin sensuroitavaksi. Vuoteen 1990 asti kirjan uusintapainokset sensuroitiin.

Myös vuonna 1972 ilmestynyt romaani Siinä näkijä missä tekijä herätti kohua vapaamielisyydellään.Salama sai 1970-luvulla kuulla, että hänen kirjoitustensa ja elämäntapojensa katsottiin usein olevan haitaksi kommunistiselle puolueelle, jonka jäsen hän ei itse ollut. Vuonna 1975 Salamalle myönnettiin Pro Finlandia -mitali, jota hän ei kuitenkaan ottanut vastaan. Kirjeessään kunnianosoituksesta päättäneelle presidentti Urho Kekkoselle Salama kuvasi kieltäytymisensä syitä ”periaatteellisiksi, mutta periaatteellisiksi varsin henkilökohtaisella tavalla”. ”Mitalia ei myöskään ole koskaan eikä missään ojennettu minulle henkilökohtaisesti, ei myöskään perääni toimitettu jälkivaatimuksella eikä ilman”, kirjailija on täsmentänyt. Salama sairastui haimasyöpään vuonna 1989 ja oli monta vuotta täysin raitis.Kirjoittamisestaan Salama kertoo: ”Kyllä kai tämä jonkin sortin skitsofreniaa tai yleishulluutta on, mutta minun on pakko kirjoittaa. Räyhätä ja ottaa kantaa maailmanmenoon. Kuulostakoon vaikka kuinka pateettiselta, mutta haluan puhua ihmisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolesta rosvokapitalismia vastaan. Kolmannen polven punikkina olen aina ollut ja tulen olemaan köyhien ja sorrettujen puolella.” Hänen toivelistallaan on, ”että nuoret ihmiset valveutuvat ja näkevät oman asemansa kaiken tämän viihteen ja hössötyksen läpi.”

Teoksen esittely

-Kirjan nimi: Juhannustanssit

-Kirjoittaja: Hannu Salama

-Julkaisuvuosi: 1964

-Juoni: Juhannustanssit kertoo maaseudulla pidetyistä juhannusjuhlista. Kirjassa on monta näkökulmahenkilöä, joiden jokaisen juhannuskokemusta seurataan. Maaseudun väki ja kaupunkiin muuttaneet paikkakuntalaiset kohtaavat, juopottelevat, tanssivat, yrittävät polttaa kokkoa ja aiheuttavat pienen metsäpalon. Kirjan lopussa on kolari, kun bussi ja henkilöautot ajavat aamuyöllä pois tanssilavalta. Muutamaa takaumaa lukuun ottamatta tapahtumat sijoittuvat yhden vuorokauden ajalle.

Kirjassa on paljon juopottelua ja seksikohtauksia, mitkä osallaan aiheuttivat närää aikalaisissaan. Varsinaista juonta romaanissa ei ole vaan se koostuu pienistä episodeista. Jumalanpilkkasyytökset liittyivät muutamiin irrallisiin kirjassa olleisiin humalaisten keskustelijoiden repliikkeihin.

-Sivumäärä: 245 sivua

- Lajityyppi: Romaani

Päähenkilöt: Paavo, Kirsti, Hiltsu, Kenttäläinen

-Päähenkilön kuvaus: "Hiltsu" Hiltunen on kookas ja kumara mies.Hän on käynyt keskikoulun ja ryhtynyt sen jälkeen isänsä kanssa muurariksi.Vapaa-aikansa hän viettää rellestäen,viinaa juoden ja irtosuhteita prostituoitujen kanssa harrastaen. Hän on muuten ihan järkevä, mutta liian alkoholisoitunut.

-Oma arvio: Kirjan irstaus,seksi,alkoholinkäyttö ja jumalanpilkka tekevät kirjasta mahtavan lukuelämyksen kaltaiselleni lukijalle. Kirjan tapahtumapaikat ja tapahtumat on hyvin kirjoitettu, etenkin rakkaussuhteet ja kirjan loppupuolella oleva auto-onnettomuus koskettivat. Kouluarvosanaksi annan kirjalle 10 +.

Päätösteksti

1. Työskentely eteni hyvin,sain lukurauhan ja pääsin vauhtiin lukemisessa.Lukeminen oli mielekästä ja hauskaa.

2. Oma arvio kirjasta onnistui parhaiten, olen tyytyväinen myös kirjailijan elämäkertaan,koska se on kirjoitettu Wikipediasta copypastettamalla ja muokkaamalla siitä.

3. Hiltsun hahmokuvaus ei oikein onnistunut, koska en löytänyt tietoa mistään muualta kuin Wikipediasta.

4.Onnistuin hyvin.

5. Annan itselleni työstäni kiitettävän tqi hyvä+:n.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

jau shitti haiskahtaa täsä
anonymous   (04.02.2015 21:27)
 

omg
anonymous   (13.05.2014 23:04)
 

salil eka salil vika, still alive nigga! :DDddddd
anonymous   (07.01.2014 15:35)
 

@anonyymi Hanki ite! :DD
EssiSelk   (17.12.2013 09:58)
 

Haisda viddu olen haisuli :Dddd
anonymous   (20.11.2013 09:55)
 

Hankkikaa elämää!
anonymous   (19.11.2013 22:50)
 

Ebin :Ddd
anonymous   (19.11.2013 21:31)
 

Mitä vittua??
anonymous   (09.10.2013 19:24)
 

hasitakee homo vittu :D:D: EBIN ES CS LO VILLE ON HOMO:D:D
anonymous   (06.10.2013 17:48)
 

Hihih, ihan hyhvin xDD
anonymous   (27.11.2012 10:06)
 

Moiiii miten menee????? (::
anonymous   (27.11.2012 10:06)