This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

AnNa

1) Suomen kirjallisuus on nuorta ja väkevää

s. 132

1. a. Romantiikka

b. Symbolismi

c. Realismista lähtevä nuoli kertoo realistisen kirjallisuuden olleen Suomessa vahvoilla 1800-luvun loppusta asti. 

d. Mikael Agricola, J. L. Runeberg, Zacharias Topelius, Aleksis Kivi, Minna Canth, Eino Leino, Mika Waltari, Tove Jansson, Kirsi Kunnas, Ismo Alanko, Mariska, Tuomari Nurmio ja Juba Tuomola.

 

2. Ei ole kysymyksiä.

 

3. a. Romantiikka = mielikuvitus ja tunteellisuus kukoisti, rakkaus, luonto, satujen maa ja yksilöllisyys nousivat arvoon

b. Realismi = todenmukaista ja yksityiskohtaista

Lukupäiväkirja, johdanto

Kirjani on Sofi Oksasen Puhdistus. Valitsin sen, koska olen kuullut monelta ihmiseltä, että se on hyvä kirja. Odotan kirjalta mielenkiintoisia henkilöitä ja mukaansatempaavaa juonta. Luulen, että kirja on ajatuksia herättävä ja koskettava.

Lukupäiväkirja, tietoa kirjailijasta Sofi Oksanen

Sofi Oksanen on 36-vuotias suomalainen kirjailija. Hän on syntynyt 7. tammikuuta 1977 Jyväskylässä. Hänellä on virolaistaustaa äitinsä puolelta.

Ennen kirjailijanuraansa Oksanen opiskeli kirjallisuutta Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa ja dramaturgiaa Helsingin teatterikorkeakoulussa.

Oksasen romaanit käsittelevät arkoja aiheita, muun muassa esikoisromaanissaan Stalinin lehmät hän käsitteli Neuvosto-Viroa ja maahanmuuttajuuden aiheuttamia ongelmia syömishäiriön kautta. Oksasen romaani Puhdistus on ainoa romaani, joka on saanut sekä Finlandia että Runeberg- palkinnon.

Oksanen on Suomen palkituin nykykirjailija, ja hänen teoksiaan on käännetty jopa 43 kielialueelle. Suomessa hänen teoksiaan on myyty yli puoli miljoonaa.
jedkfkddd

Lukupäiväkirja, tietoa kirjan henkilöistä

Kirjan päähenkilöitä ovat Aliide Truu ja Zara. Aliide on vanha nainen, jonka menneisyys on vaiheikas, mutta hän on vahva ihminen. Hän asuu yksin. Zara on nuori tyttö, jolla oli vaaleat hiukset, jotka hän ajoi pois, ja hän on laiha. Hän joutui ongelmiin jouduttuaan prostituoiduksi ja karattuaan parittajaltaan.

Sivuhenkilöitä ovat Pasà, joka oli Zaran parittaja. Hän on väkivaltainen ja ilkeä, eikä hän olisi halunnut päästää Zaraa lähtemään. Zaran karattua Pasà ja hänen apulaisensa alkoivat jahtaamaan häntä.
Muita sivuhenkilöitä ovat myös Aliiden vanha perhe, ja Zaran perhe, jotka paljastuvat samaksi perheeksi.

Aliide on melko epäileväinen Zaran motiiveista, joten hän ei luota häneen. Zara yrittää vakuuttaa Aliidelle olevansa luottamuksen arvoinen, mutta ei halua paljastaa olevansa Aliiden sukulainen. Heidän suhteensa kehittyy kirjan edetessä niin, että Aliide alkaa kiintyä Zaraan.
Zara pelkää Pasàa hänen väkivaltaisuutensa vuoksi.

Zaran pelko alkaa kirjan edetessä tarttua Aliiden, joka muistaa menneisyydestään ikäviä asioita. Aliide alkaa myös välittää Zarasta enemmän.

Lukupäiväkirja, kirjan juoni

Kirjan alussa Zara tulee Aliiden luokse, ja yrittää vakuuttaa hänelle olevansa luotettava. Hän on peloissaan ja epätoivoinen, joten Aliide majoittaa hänet.

Huippukohta on varmaan se, kun selviää, että Zara on Aliiden sukulainen. Myös molempien naisten menneisyyksien paljastuminen kuului kirjan käännekohtiin.

Pääjuonen lisäksi kirjassa kerrotaan sekä Zaran, että Aliiden menneisyydestä. Aliiden menneisyyteen kuuluu suurimmassa osassa hänen siskonsa Linda ja siskon mies Hans. Aliide rakasti Hansia, jonka takia hän oli katkera siskolleen. Selviää myös, että Aliide joutui tekemään menneisyydessään kamalia asioita ja joutui kokemaan kovia. Zaran menneisyyteen kuuluu muutto toiseen maahan, joka koostuu prostituoituna ja parittajansa alistettavana olemisesta eli hänenkin menneisyyteensä kuuluu rankkoja asioita, joita hän yrittää salata Aliidelta.

Välillä kirjassa kerrotaan Aliiden menneisyydestä monen vuosikymmenen takaa, joskus taas Zaran menneisyydestä muutaman vuoden takaa. Tapahtumien välillä on pitkä aika, mutta kirjoittaja on selvästi erotellut milloin puhutaan mistäkin aikakaudesta.

Kirjan lopussa Pasà, Zaran parittaja, ja hänen apulaisensa tulevat Aliiden talolle etsimään Zaraa. Aliide auttaa Zaraa pakenemaan, muttei itse jaksa elää menneisyydestä heränneiden haamujen kanssa, vaan tekee itsemurhan.

Lukupäiväkirja, oma arvio

Mielestäni kirja on tunteita ja ajatuksia herättävä. Se laittoi ajattelemaan, että ennen elämä saattoi olla tuollaista. Välillä kirjaa lukiessa tuli surullinen tai vähän ahdistava olo. Suosittelisin kirjaa aikuisille tai nuorille aikuisille, jotka haluavat lukea kirjan, joka herättää paljon tunteita ja jotka eivät kammoksu karua tekstiä.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.