This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

KiJu

kukka kumminkin (kirja) anna-liisahaakana


1)Johdanto

Tämä kirja "Kukka Kumminkin" on kirja, joka kertoo pohjoisesta. Mutta pää asia on se, että kirja suomalainen ja kertoo lapista.(Kirja on myös 150s:) Valinta oli vaikea, koska en tiennyt kirjailiaa tai mitään kirjasata. Valitsin kirjan vain, koska siinä sanoittiin sana "Lappi". Varmasti kirja tarjoaa jotain, mutta ei varmastikkaan seikkailuja. Tosielämää voin tosin odottaa enemmän kuin jotain seikkailuja viidakossa.

2)Tietoa kirjailiasta

Teoksen tekijä on Anna-Liisa Haakana. Hän syntyi vuonna 1937 Rovaniemellä 30 päivä tammikuuta. Nykyisin hän asuu Sodankylässä ja nuortenkirjailia. Hän alkoi tehdä kirjoja hänen lapsilleen iltasaduiksi. Hänellä on mies, joka on kirjailia nimeltään veikko haakana. Lapsia on myös kaksi kappaletta.Porokylän porukka(1978) on haakanan ensiteos.Kirjaa on käännetty Tanskaksi, Ruotsiksi ja Norjaksi. Haakanan tarinat liittyvät yleensä pohjoiseen. Ykä yksinäinen on Haakanan kuuluisin kirja ja on saanut kirjapöllöpalkinnon. Hän on myös saanut monta muuta palkintoa esim. valtionkirjallisuuspalkinto,Plättä palkinto, Anni swan palkinto, Kirjapöllö palkinto ja monta muuta.

3)Tietoa henkilöistä

Kirjan päähenkilö on Suvi Pilvi.Kirjan perusteella Suvi on 15-vuotias tupakoiva punkarin näköinen tyttö.(Tupakoi oikeasti)luenne Suvilla on "JÄNNÄ" luonne, esim Suvi on huolehtiväinen, vihainen(joskus), mököttäien ´ja normaali.Ulkonäöltään Suvia on kuvailtu punkkarina ja tukan väri ei sitten ole normaali.

Sivuhenkilöistä äiti ja pikku-sisko ovat kirjoitus määräisesti eniten sanojia jälkeen suvin. Äiti on alkoholi, huolehtivainen ja melken aina surullinen. Pikku-sisko taas on tavallinen pikku tyttö, jokajoutuu silloin tällöin mättöön. suvilla on myös ukki, joka pitää pohjoisesta ja on perinteiden pitäjä. Suvin kaveri porukkaan kuuluu myös Jari-Pekka ja Sussu. Jari-Pekka onsamassa koulussa käyvä vinninen poika, joka aikoo mennä ammatopistoon.matkan varrella Suvin ja Jarin välit tulevat todella läheisiksi. Sussu on taas Suvin läheinen ystävä kaukaa taka vuosilta. Hän on Suvin ysvävä, joka kertoo ja jahtaa juttuja. Tarinaan kuuluu myös porakaivomies.Hän on Suvin äidille tärkeä ja pikku-siskolle taas ei kovin tärkeä. Tarinan aikana porakaivomiehestä tulee aikamoinen henkilö Suville ja muuten porakaivomies lähtee pois pohjoiseen ja Suvin äiti tulee surulliseksi.

4)Tietoa kirjan juonesta

Alussa Suvi on kotonaan äidin kanssa. Hänen pikku-siskonsakin on kotona. Myöhemmin Suvi kuulee äidin menevän koululle kokoukseen jossa on kaikki opettajat. Lopulta Suvi hiipi paikalle katsomaan ikkunasta, että mitä äiti duunaa ja joutuu kiinni teostaan.Siitä lähtien äiti on mököttänyt ja käynyt paljon baarissa.Tästä eteen päin Suvi alkoi punkkariksi. Tähän aikoihin Suvi alkoi myös tavailla ystäviään esim Jari-Pekka ja hyvää ystävänsä Sussua. Tosin Suvi taisi ihastua Jari-Pekkaan ja lupas mennä kesällä Ahvenanmaalle.Tarinan aikana Suvi bilettää ja elää kun tavallinen tyttö pohjoisessa.Lopulta Suvi tapaa porakaivomiehen. Tosin Suvin äiti oli jo ihastunut häneen.Suvi alkaa lopussa tykkämmään hänestä niin kuin ukkikin siis Suvin ukki ja porakaivomies lähtee pois toiselle paikka kunnalle tekemään kaivoja.Lopulta Suvi yrittää lopettaa äidin juonnin juomalla itse alkoholia ja saamalla myrkytyksen. Kaikki on sitten hyvin lopussa, kun Suvin vatsa huuhdeltu. kaikki tulevat Suvin tykö ja sanovat tärkeitä asioita hänellä. Tosin Jari-Pekka tulee viimeisenä ja antaa kukkia Suville ja Suvi sanoo "KUKKA KUMMIKIN".

5)Arvio

Kirja oli moni puolinen ja ensimmäinen kirja vuosiin josta pidin tosi paljon.Henkilöistä pidin inhottavan suomalaisina. Tosin odotin tarinan olevan vähäsen pohjoisempi.(ja jos tästä tulee jatko osa niin luen sen varmasti)

(valmis)

 

1
Likers
kimuli112

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

VALAMIS ON
kimuli112   (07.02.2014 12:04)