This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

ViLa

tehtävät 1-5

1. a. Romantiikka

b. Realismi tuli

c. Alkoi realismin vankka linja

d. Mikael Agricola, Elias Lönnrot, J. L. Runeberg, Zacharias Topelius, Aleksis Kivi, Minna Canth, Eino Leino, Otto Manninen, Mika Waltari, Tove Jansson, Kirsi Kunnas yms yms

2. 

3. a. Mielikuvituksen voima, tunteet, rakkaus, luonto, satujen maailma, arvostettiin ihmisen yksilöllisyyttä ja taiteilijoiden luovuutta ja neuroutta, mystiikka, keski-aika, tuonpuoleisuus ja noituus, kauhuromantiikka, 

b. kuvaa ihmisiä ja maailmaa todenmukaisesti, yksityiskohtaista, päähenkilöt tavallaisia ihmisiä

c. 78u

Lukupäiväkirja

Johdanto

Valitsin kirjan, koska kaverini suositteli sitä. Lisäksi valintaan varmaan vaikutti se, koska aihe oli mielenkiintoinen. Odotan, että kirja olisi hyvä, koska minulla ja kaverillani on samanlainen kirjamaku.

Tietoa kirjailijasta

Sirpa Puskala

- syntyi 24, lokakuuta 1945

- työskenteli ennen kirjailijauraansa Liiketyönantajan keskusliitossa.

- hän on omien sanojensa mukaan kirjoittanut "aina" kuten, päiväkirjoja, runoja, satuja yms.

- tunnetuimpia Puskalan kirjottamia kirjoja ovat: Kiti-mun paras kaveri (oli ehdolla Topelius -palkinnon voittajaksi) ja Kingi (oli ehdolla sekä Finlandia Junior- että Savinoa-palkinnon saajaksi)

- Puskala sai taiteilijaeläkkeen vuonna 2013

Lähteet. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sirpa_Puskala

Kirjan esittely

 Päähenkilö on 15 Miika Laine. Häntä kuvataan kuollutta isoveljeään ihannoivaksi, joka kohtaa karun totuuden. Miika omapäinen, kuuluisuudesta haaveileva, aloitteleva kirjailija,

Sivuhenkilöt:

-Miikan ihastus ja tuleva tyttöystävä; Kiia Turunen. Näyttelee paikkakunnan nuorisonäytelmä ryhmässä, Tynkäteatterissa. Houkuttelee Miikan kirjoittamaan heille musikaalin.

-Paras kaveri Liimatainen; ns. öykkäri ja ongelmien hankkia, mutta myös Miikan paras kaveri, jolla on ongelmia kotona. Sisältään herkkä.

-Sijaisvanhemmat Teija ja Veksi. Varsinkin Teija on todella huolehtivainen Miikaa kohtaan ja rakastaa häntä, mutta ei yritä olla hänelle äiti. Miika epäili Veksiä pettämisestä ja ryyppäämisestä, mutta epäilyt osoittautuivat vääriksi.

-Miikan oikea äiti, Maarit. Suhde heidän välillään eivät ole kovin hyvät, johtuen Maaritin ryyppäämisestä Miikan veljen, Henkan, kuoltua. Suhde äitiin kuitenkin parantuu kirjan loppupuolella, koska hän on alkanut parantamaan tapojaan, mutta hän ratkeaa taas juomaan ja välit huonontuvat.

-Miikan sisko, Sanna. Lapsena Miika ja Sanna joutuivat huolehtimaan toisistaan, koska heidän isänsä hylkäsi heidät ja äiti joi. Heidän välinsä ovat hyvät. mutteivat ole kovinkaan läheisiä.

Kirjan juoni

Alkutilanteessa Miika on aloittanut kirjoittamaan omaa kirjaansa, mutta turhautuu, koska se ei tunnu luonnistuvat. Hän myös haaveilee koulutoveristaan, Kiiasta.

Käännekohtia ovat kun Kiia pyytää Miikaa kirjoittamaan nuorisomusikaalin ja Miika kuulee, että hänen veljensä ei ollutkaan niin mahtava, vaan oli koukussa huumeisiin. Hän päättää kirjoittaa musikaalin perustuen Henkan elämään.

Huippukohtiin kuuluvat Kiian ja Miikan seurustelun alku ja heidän ensimmäinen kertansa. Miikan kirjoittama musikaali, Väsynyt Jumala, saa ensi-iltansa, jossa Miika toimii itse kertojana ja on menestys.

Oma arvio:

Pidin kirjasta, koska se on todentuntuinen ja kuvaa peittelemättä nuoren elämää. Kirja sopii nuorille ja vähän vanhemmille, ksoka aihe jonkin verran rankka, mutta huumoria löytyy paljon. Lapset eivät välttämättä ymmärtäisi kirjan tarkoitusta.

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis
Lahti   (31.01.2014 12:22)
 

Johdanto

Miksi valitsit juuri tämän kirjan? Vaikuttiko valintaasi kansi, kirjailija, lajityyppi vai kenties tyylikausi?
Mitä odotat lukukokemukseltasi? Odotatko jännittävää juonta, kiinnostavia henkilökuvia vai kenties taidokasta miljöön kuvausta?Lisää tähän...

Tietoa kirjailijasta


Etsi tietoa kirjailijasta. Missä ja milloin hän on syntynyt? Mitä hän on opiskellut? Kuinka hänestä tuli kirjailija? Millaisia teoksia hän on kirjoittanut? Millaista arvostusta hän nauttii?

Muistathan, ettei mitään tekstiä saa kopioida suoraan netistä, vaan sinun pitää kertoa tiedot omin sanoin. Liitä vielä tekstin loppuun tiedot käyttämistäsi lähteistä.

Tietoa kirjan henkilöistä

Kirjan henkilökuvaus:

a) Kuka on päähenkilö? Kuinka häntä kuvataan? (ulkonäkö, luonne, toiminta, mielipiteet)

b) Ketkä ovat sivuhenkilöitä? Kuinka heitä kuvataan?

c) Millaisia rooleja henkilöillä on tapahtumien kannalta?

d) Millaiset suhteet henkilöillä on toisiinsa?

e) Muuttuvatko henkilöt tapahtumien aikana?


Kirjan juoni

Kirjan juoni

Voit kiinnittää huomiota seuraaviin juonen piirteisiin:

a) alkutilanne

b) käännekohdat ja huippukohdat

c) tapahtumien väliset syy-seuraussuhteet

d) pääjuonen rinnalla kulkevat sivujuonet

e) siihen, kuinka pitkä aika tapahtumien välillä on

f) siihen, kerrotaanko asiat tapahtumisjärjestyksessä

g) lopetus


Omia arvioita kirjasta

Kirjoita omia arvioitasi teoksesta. Millaisia tunteita se herättää? Onko kirjassa opetusta? Kenelle suosittelisit teosta?
Lahti   (17.01.2014 09:53)