This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

JuVa

Johdanto

Valitsin kirjan sen takia, koska se oli sopivan lyhyt minulle. Kuvaus kirjan takana vaikutti hiukan valintaani, koska se oli mielenkiintoisen kuuloinen. Lisäksi teksti oli Pohjois-Suomen murretta, niin sitä on hauska lukea.
  Odotan kiinnostavia henkilökuvia, sillä yhdessä luvussa keskitytään yhteen ihmiseen kerrallaan.

Tietoa kirjailijasta

Reitari -kirjan on kirjoittanut Rosa Liksom (oik. Anni Ylävaara). Rosa on suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija. Vuonna 2011 hän voitti Finlandia-palkinnon Hytti nro 6 teoksestaan. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille eri kielille

Tietoa henkilöistä

Reitari kirjan päähenkilönä kuvataan Reidar Särestöniemi. Reidar on kovasanainen, mutta silti lempeä lappilainen taiteilija, joka soittaa mandoliinia. Hän opiskelee Leningradissa ja rakastaa matkustamista.
   Alma-äiti on Reidarin tärkein naishenkilö ja pikkuveljeään Anttua hän pitää eläintäkin huonompana. Hänen isänsä nimi on Matti.
   Reidarilla oli hyvät välit vanhempiinsa. Hänen isänsä teki hänelle mandoliinin ja äiti lauloi ja teki herkkuruokia pojalleen. Anttu-veli on kateellinen ja jää Reidarin varjoon.
    Henkilöt muuttuivat ;);));));));)));););;)
 

Juoni

Alma oli muuttamassa Särestöön, kun hänen äitinsä Sofia oli kuolemaisillaan. Alma oli vasta 17-vuotias eikä halunnut luopua äitistään. Hän rukoili Jumalaa, jotta hänen äitinsä saisi elää Särestöön asti ja tappaisi hänet vasta sielä. Ja Jumala kuuli rukoukset.
  He pääsivät Särestön kartanolle, Sofialla oli kamala kuume ja oli 40 astetta pakkasta. Sofia virkosi hieman, joten Alma ja Matti-serkku lähtivät Hanhimaahan käsitöitä tekemään. Matilla ja Almalla alkoi rakkaus lepattaa ja Matti sanoi ottavansa Almasta vaimon itselleen. Sofia oli kuollut ja hänet haudattiin Kaukoselle. Vähän ajan päästä syyskuussa Alman isäkin kuoli.
  Alma ja Matti menivät naimisiin lokakuussa. Samana vuonna he saivat ensimmäisen lapsensa, tyttären Hilpin. Perhe asui Särestössä ja Matista tuli äitinsä kuoltuaan Särestön isäntä.  Alma ja Matti saivat vielä kuusi lasta lisää, Eenokin, Kertan, Anttonin, Eevan, Anttonin ja Reitarin.
  Reitari eli normaalin lapsuuden eli hän oli vilkas ja utelias poika ja tykkäsi olla liikkeessä. Hänen veljensä Anton oli kateellinen ja katkera Reitarille. Reitarilla alkoi 11-vuotiaana koulu, mistä hän ei tykännyt ollenkaan.
  Vanhempana Reitaria ei kiinnosta työt vaan tykkää soittaa mandoliinia ja matkustella ympäri maailmaa. Eräänä päivänä lähtee seilaamaan ja luulee saapuvansa maailman rannalle ja löytää tyylinsä. Hän on taidemaailmankummajainen ja rakastaa rahaa. Niimpä Reitarista tulee Lapin taidemaailmankuningas. 
  Lopussa Reitari kuolee ja hänet tunnetaan kaikkialla Suomessa.

 

Arvostelu

Kirja oli mukava ja mielenkiintoinen. Siinä tapahtui kaikenlaista syntymästä kuolemaan. Kirja kertoi hyvin Reitarin elämästä yksityiskohtia myöten. Kirjaa suosittelisin aikuisille, sillä lapsille se voi olla vaikea lukuista.

 

READY

TROROLOL

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

moi
Ellissnoree   (17.01.2014 12:29)