This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

SaJa

Aleksis Kivi

Aleksis Kivi, toiselta nimeltään Alexis Stenvall, syntyi nurmijärvellä 1834 ja oli kyläräätälin poika, ja hänet tunnetaan Suomen kirjallisuuden isänä.

Aleksis opiskeli helsingissä papin ammattia, mutta keskeytti sen ja hänestä tuli ylioppilas. Hänen ensimmäinen teoksensa oli näytelmä: "Kullervo". Häntä ei juuri arvostettu eläesssään, ja kriitikko nimeltä Ahlqvist leimasi kaikki hänen teoksensa huonoiksi ja arvottomiksi. Myöhemmin, hänet on nimetty Suomen Kansalliskirjailijaksi.

Kiven tunnetuimpia teoksia ovat "Nummisuutarit" ja "Seitsemän veljestä". Seitsemän veljestä on saavuttanut kansallisromaanin aseman ja sitä esitetään näytelmänä joka vuosi. Aleksis kokosi myös runokokoelman, "Kanervala."

Se, Kivellä ei ollut säännöllisiä rahatuloja,velat, kirjojen heikko menekki, Ahlqvistin kritiikki ja pakollinen maaseudulla asuminen masensivat Aleksista, ja elämänsä viimeisinä vuosina hän kärsi unettomuudesta ja pahenevasta alkoholismista, ja hän joutui mielisairaalaan vuonna 1871. Seuraavana vuonna hän muutti veljensä luo, ja muuta kuukausi sen jälkeen hän kuoli 38-vuotiaana.

Minna Canth

Minna Canth syntyi Tampereella 1844, mutta eli suurimman osan elämästään Kuopiossa. Canth on tunnetuimpia suomalaisia 1880- ja 1890 lukujen realisteja, ja hän kirjoitti novelleja, romaaneja ja näytelmiä.

Minnasta tuli seitsemän lapsen yksinhuoltaja, kun hänen miehensä kuoli yhtäkkiä vuonna 1879. Se oli todella raskasta aikaa Canthille, mutta hän ehti silti kirjoittaa novelleja ja näytelmiä. Hän oli sen ajan ensimmäinen sanomalehtinainen.

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.