This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

TiKo

Johdanto

Valitsin kirjakseni Komisario Palmun erehdyksen, koska se vaikutti kannen ja takakannen perusteella mielenkiintoisimmalta kuin muut valittavissa olevat kirjat.

Odotan lukukokemukseltani jännittävää juonta sekä mielenkiintoisia henkilöhahmoja.

Tietoa kirjailijasta

Kirjan on kirjoittanut Mika Waltari. Hän on syntynyt 19. syyskuuta 1908 Helsingissä.Hän pääsi vuonna 1926 Helsingin suomalaisen normaalilyseon klassiselta linjalta ja aloitti teoligian opinnot Helsingin yliopistossa mutta elämänkatsomullisen kriisin jälkeen pian filosofisen tiedekunnan historiallis-kielitieteelliseen osastoon. Hän toimi Suomenkuvalehden toimittajana vuoteen 1938 asti.

Hänen perheeseensä kuuluivat vaimo Marjatta ja tytär Satu.

Hänen teoksiaan ovat esim. Komisario Palmu kirjat, Sinuhe egyptiläinen, Mikael Karvajalka ja Mikael Hakim.

 

Kirjan henkilöt

Kirjan päähenkilö on komisario Palmu (koko nimeltään Frans J. Palmu, mutta kirjassa häntä ei kutsuta muulla nimellä kuin Palmu). Hänen lisäkseen kirjan keskeisiä hahmoja ovat Palmun lähimmät työtoverit ylietsivä Väinö Kokki ja kirjan minä-kertoja, poliisimies Toivo Virta.

Komisario Palmu on juro ja mielellään salaperäisenä esiintyvä hahmo, joka  luottaa vaistoihinsa enemmän kuin mihinkään muuhun, parhaiten tämä kuvastuu kirjassa siten että hän alkaa tutkia Bruno Rygseckin tapaturmaiselta vaikuttavaa kuolemaa murhana.

Väinö Kokki on Palmun ja Virran mukana kulkeva henkilö josta ei kirjassa kerrota paljon mitään.

Toivo Virta on älykäs poliisi joka usein kertoo Palmulle mitä sivistys sanaa Palmu tarkoittaa jos Palmu ei sitä osaa sanoa. Hänen nimeään ei kirjassa mainita muutamaa kertaa useammin.

Kirjan sivuhahmoja ovat Bruno Rygseck, jonka kuolemaa kirjassa tutkitaan, "Batler" Veijonen, kuolleen Brunon hovimestari (nimi Batler johtuu englannin sanasta butler suom. hovimestari, oikeaa etunimeä ei koskaan mainittu kirjassa), Alli Rygseck, Brunon vaimo, asuu erossa Brunosta, kuolee kirjassa nautittuaan myrkytettyä juomaa, Amalia Rygseck Brunon täti, murhasi Brunon ja vahingossa Allinkin, sisarukset Airi ja Aimo Rykämö, Eric Vaara, nIrmaVanne ja kirjailija K.V Laihonen.

 

 

 

Juoni

Kirjan alussa konttorissaan oleva komisario Palmu kuulee Bruno Rygseckin kuolleen ja lähtee tutkimaan tätä tapaturmaa. Rygseckin kotona Palmu päättelee, useiden juonenkäänteiden aikana, tämän niinsanotun tapaturman olleen murha, mutta todisteet eivät riitä ja tutkimukset lopetetaan ja Palmu, Kokki, Virta, Vanne ja Laihonen lähtevät ravintolaan. Ravintolasta palattuaan poliisi miehet lähetetään takaisin Rygseckin talolle, sillä on tapahtunut toinenkin kuolema, Alli Rygseck on nauttinut myrkkyä ja kuollut. Useiden juonenkäänteiden jälkeen murhaajaksi selviää Brunon täti Amalia Rygseck joka kosti kissansa kuoleman Brunolle, Alli kuoli nautittuaan Brunolle tarkoitettua myrkytettyä absinttia.

Omia arvioita

Mielestäni kirja oli aivan mahtava. Suosittelen sitä kunnon dekkareista pitäville ja muutenkin salapoliisi viihteestä nauttiville. Kirja on sopivan pitkä ja vaikka kirja onki todella dialogi painotteinen se ei kuitenkaan ole puuduttava vaan pikemminkin koukuttava ja mielenkiintoinen. Suosittelen myös katsomaan kirjasta tehdyn samannimisen elokuvan.

Kirjalle annan arvosanaksi 10.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.