This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

PiIl

1)Aleksis Kivi

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä vuonna 1834. Hän oli kyläräätälin poika. Aleksiksella oli 3 veljeä ja yksi sisko, joka kuoli jo 13-vuotiaana. Hänen isäsnsä olisi halunnut hänestä tulevan räätäli, mutta Aleksis valitsi toisin. Hän opiskeli Helsingissä, koska se oli papiksi opiskelulle edellytys.

Kiven esikoisnäytelmä on Kullervo, joka on tehty vuonna 1864. Kivi on tehnyt myös 10 muuta näytelmää, joista tunnetuin on Nummisuutarit, joka on tehty vuonna 1864. Kivin on tehnyt myös runokokoelmia, joista tunnetuin on Kanervala. Se on tehty vuonna 1866. Tunnetuin Aleksis kiven teoksista on varmaan romaani Seitsemän veljestä. Se on kirjoitettu vuonna 1870.

Hänen elämänsä aikana häntä ei juurikaan arvostettu, koska hän kirjoitti suomeksi. Mutta silti hänet on nimetty Suomen kansalliskirjailijaksi.Kun Kiven veli hoiti häntä niin veli sai siitä Nurmijärven kunnalta neljä tynnyriä rukiita palkkioksi. Hän kuoli vain 38-vuotiaana Tuusulassa veljensä luona.

2)Minna Canth

Minna Canth syntyi vuonna 1844. Hänen isänsä oli puuvilla tehtaalla töissä ja äiti oli entine kotiapulainen köyhistä oloista. Hänen perheensä taloudellinen tilanne koheni kun perhe muutti Kuopioon. Siellä hän jatkoi koulun käyntiä mikä oli jo alkanut Tampereella ruotsinkielisessä työläislastenkoulussa. Hän sai miehensä kanssa seitsemän lasta. Ja oli heidän yksinhuoltajansa kun mies kuoli.

Hän oli suomen ensimmäisiä naiskirjailijoita ja realismin johtohahmo. Hänen teoksissaan oli esillä yhteiskunnalliset ongelmat. Hänen kuuluisimpia näytelmiä on Työmiehen vaimo (1885), Kovan onnen lapsia, joka on tehty vuonna1888

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Kirjoita kansioosi tiivistelmä Minna Canthista. Sisällytä tekstiisi ainakin seuraavat tiedot:
syntyi vuonna 1844
eli valtaosan elämästään Kuopiossa
seitsemän lapsen yksinhuoltaja
1880-luvun realismin johtohahmo; otti esiin teoksissaan yhteiskunnallisia ongelmia
kuuluisia näytelmiä: Työmiehen vaimo (1885), Kovan onnen lapsia (1888) ja Anna-Liisa (1895)
ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä (Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19.3.)
Voit etsiä lisää tietoa myös oppikirjasta s. 148 - 157 tai internetistä. Muista tehdä tekstiisi kappalejako.
Ilona Ilona   (24.04.2014 14:15)
 

Kirjoita kansioosi tiivistelmä siitä, mitä olet oppinut Aleksis Kivestä. Älä kopioi tekstiäsi netistä, vaan kirjoita omin sanoin! Sisällytä tekstiisi ainakin seuraavat tiedot:
syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä kyläräätälin pojaksi
opiskeli Helsingissä
esikoisnäytelmä Kullervo (1864)
runokokoelma Kanervala (1866)
pääteos, ensimmäinen suomenkielinen romaani: Seitsemän veljestä (1870)
eläessään häntä ei arvostettu
myöhemmin hänet on nimitetty Suomen kansalliskirjailijaksi
kuoli 38-vuotiaana
Voit etsiä lisää tietoa myös oppikirjasta s. 140 - 147 tai internetistä. Muista tehdä tekstiisi kappalejako.
Ilona Ilona   (24.04.2014 14:03)