This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

HaVe

Aleksis Kivi

1834 syntyi Nurmijärvellä kyläräätälin poika, joka sai nimen Aleksis Kivi. Köyhistä lapsuusoloistaan huolimatta Kivi opiskeli yliopistossa Helsingissä ja oli ihmisten suosiossa.      Miehen esikoisnäytelmänsä Kullervo (1864) sai hyvän vastaanoton ja jopa palkinnon. Aleksiksen ainoaksi jäänyt runokokoelma Kanervala (1866) niitti myös kohtuullista suosiota ihmisten keskuudessa. Kiven pääteos, Seitsemän veljestä, oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen romaani.
 Aleksis ei kuitenkaan saanut arvostusta eläessään, vaikka hänet nimettiin myöhemmin Suomen kansalliskirjailijaksi. Hän kuoli 38-vuotiaana veljensä mökillä Tuusulassa, köyhänä ja sairaana.  

Minna Canth

Minna Canth syntyi Kuopiossa vuonna 1844 ja eli suurimman osan elämästään siellä. Nainen oli seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja tärkeä 1880-luvun realismin johtohahmo. Hän otti rohkeasti yhteiskunnallisia ongelmia esille teoksissaan ja edisti naisten oikeuksia.
  Kovan onnen lapsia (1888), Työmiehen vaimo (1885), Anna-Liisa (1895) ovat hänen kuuluisia näytelmiään. Canth oli myös kirjailija ja hän on julkaissut kirjoja. 
 Minna Canth on ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä (19.3). 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.