This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

AnRo

1) Johdanto

Luen kirjan Iloinen Talo, Kreetta Onkeli. Valitsin kyseisen kirjan, koska sen juoni vaikutti hyvältä luettuani takakannen. Kirja oli myös ohut ja tekstiä ei ollut liikaa. Kirjan ulkomuoto eikä kirjailia vaikuttanut päätökseeni ottaa kyseinen kirja. Toivon lukemisen olevan mielenkiintoista ja että jaksan lukea kirjan ilman suurempia "ongelmia". Toivon juonen olevan jännä ja selkeä.

2) Tietoa kirjailiasta

Kreetta Onkeli on syntynyt 1. maaliskuuta 1970 Jyväskylässä. Vuonna 1989 hän valmistui Joutsan lukiosta. Kreeta kävi myös teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasssa. Hänen teoksensa ovat romaaneja. Sen lisäksi, että hän työskentelee kirjailiana on hän työskennellyt myös lehdissä: Helsingin Sanomat, Talouselämä, Savon Sanomat, Image, Maaseudun tulevaisuus, Iltalehti, Kuntalehti, Ketju ja Opintoluotsi.

 

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kreetta_Onkeli#Teokset

3) Tietoa kirjan henkilöistä

Kirjan päähenkilö Ruut. Hän on kirjan kertoja ja hänet kuvataan nuorimpana siskona, lapsenomaisena ja yksinketaisena. Hän puolustaa äitiään aina.

Sivuhenkilöitä ovat Birge, Ruutin isosisko. Hän kapinoi ja riitelee äitinsä kanssa. Hän lopettaa lukion kesken. On temperamenttinen. Äiti nimeltä Auri, alkoholisti, mielenterveys ei ole kunnossa ja saa fyysisiä kohtauksia. Uhkailee aina itsemurhalla. Kuolee lopulta kolarissa raitistumisen jälkeen. Muita hahmoja ovat isä, Pekka, sijaisvanhemmat ja naapurin Nikunen, joka auttaa lapsia.

4) Tietoa kirjan juonesta

Kirjan alkutilanteessa isä pettää äitiä kampaamon työntekijän kanssa ja Ruutin vanhemmat eroavat. Äiti muuttaa lasten kanssa mummolaan.

Isän kuoleman jälkeen kesäloma alkaa ja äiti alkaa käyttäytyä kummallisesti. Hän haikailee isän perään, juo päiviä putkeen ja katoilee usein pitkiksikin ajoiksi. Äiti raiskataan useasti kotiin tuomiensa miesten toimesta ja hän on selvästi menettänyt hallinnan elämästään. Lapsista aletaan huolestua ja heitä viedään sijaiskoteihin, vaikka ainakin kirjan kertoja Ruut haluaisi asua äidin kanssa, vaikka nainen ei olekaan kykeneväinen pitämään hänestä huolta. Äiti kuolee kolarissa ja lopussa mennään ajassa eteenpäin. Birgellä on silloin lapsia.

Ruutin suhde äitiin vaihtelee kirjassa välillä. Birge kapinoi ja hän suhtautuu äitiin vihamielisesti. Pekkaan, äidin miesystävään äiti alkaa suhtautua kielteisesti sen jälkeen kun raitistuu.

5) Omia arvioita

En tykännyt kirjasta paljon, se oli ikään kuin kirjoitettu aikuisille. Teksti oli sekavaa ja juonesta ei oikein saanut kiinni. Lauseet olivat epämiellyttävän lyhyitä. Suosittelisin kirjaa aikusille, jotka ovat joutuneet juonen muokaiseen tilanteeseen omassa elämässäään.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

VALMIS
annir   (07.02.2014 12:10)
 

Kirjoita omia arvioitasi teoksesta. Millaisia tunteita ja ajatuksia se herättää? Mikä on sen teema? Kenelle suosittelisit teosta?
annir   (07.02.2014 12:07)
 

Kirjan juoni
a) alkutilanne
b) käännekohdat ja huippukohdat
c) tapahtumien väliset syy-seuraussuhteet
d) pääjuonen rinnalla kulkevat sivujuonet
e) siihen, kuinka pitkä aika tapahtumien välillä on
f) siihen, kerrotaanko asiat tapahtumisjärjestyksessä
g) lopetus
annir   (01.02.2014 21:05)
 

Kirjan henkilökuvaus:

a) Kuka on päähenkilö? Kuinka häntä kuvataan? (ulkonäkö, luonne, toiminta, mielipiteet)

b) Ketkä ovat sivuhenkilöitä? Kuinka heitä kuvataan?

c) Millaisia rooleja henkilöillä on tapahtumien kannalta?

d) Millaiset suhteet henkilöillä on toisiinsa?

e) Muuttuvatko henkilöt tapahtumien aikana?
annir   (31.01.2014 14:18)
 

Etsi tietoa kirjailijasta. Missä ja milloin hän on syntynyt? Mitä hän on opiskellut? Kuinka hänestä tuli kirjailija? Millaisia teoksia hän on kirjoittanut? Millaista arvostusta hän nauttii?

Muistathan, ettei mitään tekstiä saa kopioida suoraan netistä, vaan sinun pitää kertoa tiedot omin sanoin. Liitä vielä tekstin loppuun tiedot käyttämistäsi lähteistä.
annir   (31.01.2014 14:09)
 

Miksi valitsit juuri tämän kirjan? Vaikuttiko valintaasi kansi, kirjailija, lajityyppi vai kenties tyylikausi?
Mitä odotat lukukokemukseltasi? Odotatko jännittävää juonta, kiinnostavia henkilökuvia vai kenties taidokasta miljöön kuvausta?
annir   (17.01.2014 12:26)