This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

KäMi

Aleksis Kivi

Vuonna 1834 Alexis Stenvall (paremmin tunnettu Aleksis Kivenä), kansalliskirjailiamme, syntyi Nurmijärvellä. Hänellä oli kolme veljeä sekä yksi sisar, Agnes.

12-vuotiaana Kivi ymmärsi haluavansa opiskelemaan Helsiinkiin, koska hän halusi yliopistotutkinnon ja sen jälkeen ammatikseen pappin uran. Jotta tämä tapahtuisi Kiven täytyi opiskella ruotsinkielen. Kolmatta luokkaa käviessään Kiven perheellä ei enään kuitenkaan ollut varaa opiskeluihin Aleksis Kiven opiskeluihin joten hän keskeytti koulunsa ja jatkoi opiskeluaan yksityisesti. Hän valmistui 23-vuotiaana.

Kiven kirjallisuusuransa alkoi Bröllopsdansen-näytelmästä, mutta ensimmäisen kerran hän käytti taitelijanimeään Aleksis Kivi Kullervo-näytelmässä (1860). Näytelmien lisäksi Aleksis Kivi kirjoitti myös kirjoja. Hänen teoksensa on esimerkiksi Seitsemän veljestä (1870), josta myöhemmin on tullut Suomen kansallisromaaniksi.

Kiven elämä kesti 38 vuotta, ja sen ajan aikana hänen töitään eikä häntä itseään arvostettu. Tämän takia hän kärsi rahapulasta ja alkoholismista. Vuonna 1871 nähtiin parhaaksi viedä Kivi mielisairaalaan, joka jälkeenpäin vain pahensi hänen tilannettaan. 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.