This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

SaTe

Aleksis Kivi

Aleksis Kivi, joka tunnetaan suomalaisen kirjallisuuden isänä, on 1800- luvulla elänyt, aikanaan aliarvostettu, suomalainen kirjailija ja runoilija.

Kivi syntyi 1834 Nurmijärven kylässä räätälin pojaksi. Hän muutti nuorena Helsinkiin opiskelemaan ja opiskeli tällöin itselleen ruotsin kirjakielen taidon, koska se oli edellytys siihen, että pystyisi edes harkitsemaan itselleen valkoista lakkia. Hän kirjoitti esikoisnäytelmänsä Kullervon vuonna 1864 ja  runkokoelma Kanervala, ilmestyi pian tämän jälkeen vuonna 1866. 

Aleksis Kiven pääteos, Seitsemän veljestä (1870), oli ensimmäisiä suomalaisia romaaneja. KIven odotukset romaania kohtaan olivat suuret, mutta valitettavasti kirja sai murska-arvostelut. Kiven elämäntyö haukuttiin lyttyyn, potkittiin nurkkaan, ja sen jälkeen se vielä uitettiin tervassa ja höyhenissä. Lukiakunnan mielestä Kivi kuvaili suomalaiset liian paljon viinaanmeneviksi, tappeleviksi öykkäreiksi.

Onneksi möyhempien aikakausien ihmiset tajusivat asian oikean laidan ja möynsivät itseleeen, että suomalaiset ovat juopottelevaa rupusakkia joka on erittäin herkästi ärsytettävissä. Tämän möytä Aleksis Kiven kirjojen arvostus on noussut kummasti suomalaisten silmissä.

Aleksis Kivi kuoli 38- vuotiaana masentuneena, köyhänä ja alkoholin viekottelemana. Hän ei ilmeisestikkään halunnut kuolla, koska hänen viimeisten sanojensa huhutaan olleen: "Minä elän!"

Minna Canth

Minna Canth, jota pidetään ensimmäisenä suomalaisena nykykirjailijana, syntyi vuonna 1844 Tampereela.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.