This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

VaJu

Aleksis Kivi uh

Aleksis Kivi oli lahjakas suomalainen kansalliskirjailija. Hänen vanhempansa räätäli Erik Johan Stevallin ja Anna-Kristiina Hambergin asuivat Nurmijärvellä Palojoen kylässä. Perhe sai 5 lasta Johannes, Emanuel, Albert, Agnes ja tietysti Aleksis. Aleksis syntyi vuonna 1834. Hänen sisarensa Agnes valitettavasti kuoli vuonna 1851, kun hän oli vain 13-vuotta. 12-vuotiaana Aleksis lähti Helsinkiin kouluun ja opetteli siellä ruotsin kielen.
     Kiven tunnettuja tekoja on esim. esikoisnäytelmä nimeltä Kullervo (1864),  runokokoelma Kanervala (1866) ja tietysti hänen kuuluisa ensimmäinen suomenkielinen romaani Seitsemän veljestä (1870).
    Kun Aleksis Kivi eli hänellä ei ollut säännöllisiä tuloja ja hänellä oli uni -ja alkoholiongelmia. Häntä masensi velat, rahapulat, kirjojen huono menekki, Ahlqvistin kritiikki ja maaseudulla asuminen. Lapinlahden mielisairaalaan hän joutui vuonna 1871. Kivi muutti veljensä luoksen kesällä 1872 ja siellä häntä yritettiin parantaa. Uudenvuoden aaton yönä hän sanoi viimeiset sanansa "Minä elän!" ja niin hän kuoli vuonna 1872. Syyksi epäillään borrelioosia.                      Myöhemmin hänen kuoleman jälkeen Aleksis Kivestä tuli kuuluisa kansalliskirjailija. Huomionosoituksia hänelle osoitettiin paljon mm. Aleksis Kiven muistopatsas Helsingin Rautatietorilla Kansallisteatterin edessä ja Kiven hauta Tuusulan kirkkomaalla.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.