NaAn
Aleksis Kivi
Aleksis Kivi on suomalainen kansalliskirjailija. Hän syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä kyläräätälin pojaksi. Kivi opiskeli Helsingin yliopistossa. Hän myös luki paljon ja oli osallisena seuraelämään.
Kivi kehitti suomalaista näytelmäkirjallisuutta ja hänen ensimmäinen näytelmänsä Kullervo (1864) saikin merkittävän palkinnon. Kivi teki myös 14 muuta näytelmää, niistä tunnetuimpana Nummisuutarit (1864). Kiven ainoa runokokoelma oli vuonna 1866 tehty Kanervala.
Kiven varmasti tunnetuin teos on ensimmäinen suomenkielinen romaani Seitsemän veljestä (1870). Se kertoo seitsemästä orvoiksi jääneistä Jukolan veljeksistä ja heidän elämästään. Ensin Seitsemän veljestä ei ollut menestys. Sitä arvosteltiin rankasti, koska väitettiin ettei romaani anna oikeanlaista kuvaa suomalaisista miehistä. Myöhemmin teosta kuitenkin alettiin arvostamaan, ja Kivestä tulikin Suomen kansalliskirjailija.
Kiven kova työtahti ja sairaudet veivät voimat ja hän kuoli 38-vuotiaana veljensä mökissä Tuusulassa.
Minna Canth
Minna Canth on suomalainen kirjailija. Hän syntyi vuonna 1844. Hän eli suurimman osan elämästään Kuopiossa seitsemän lapsen yksinhuoltajana. Canth oli myös liikenainen, kuuluisa kirjailija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän muun muassa puolusti naisten oikeuksia ja köyhien etuja.
Canthista tuli 1880-luvun johtohahmo, koska hän otti esille monia yhteiskunnallisia ongelmia näytelmissään ja novelleissaan. Hänen tunnetuin näytelmänsä Työmiehen vaimo (1885) ottaa kantaa naisen huonoon asemaan. Siihen aikaan lain mukaan miehellä oli määräysvalta perheessä.
Canthin muita näytelmiä ovat muun muassa Kovan onnen lapsia (1888) ja Anna-Liisa (1895). Jotkut ihailivat Canthin teoksia, mutta joitakin hänen tyylinsä ja aiheet ärsyttivät.
Canth on ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä, joka on 19.3. Se on myös tasa-arvon päivä.