This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

MiKä

Tietoa kirjailiasta : Sofi Oksanen

Kirjan kirjoittanut Sofi Oksanen, on neljällätoista palkinnolla palkittu kirjailia. Hän on tunnettu Viron historiaan perustuvista tarinoistaan. Hänen tunnetuimmat teokset ovat Puhdistus ja Stalinin lehmät.
                    Puhdistus on menestynyt myös muuallakin, kuin Suomessa. Se on käännetty 41 kielelle, sekä Amerikassakin kirja on tullut kohtuullisen tunnetuksi

Johdanto

Valitsin kirjan Puhdistus, kirjailijan, Sofi Oksasen, takia. Olen kuullut kirjasta paljon hyvää, sekä olen suunnitelut lukevani sen jo jonkin aikaan. Oletan kirjan olevan hyvä, mutta myös peittelemätön ja realistinen sen ajan tapahtumista.

Tietoa hahmoista

Kirja keskittyy kahteen hahmoon; Zaraan ja Aliideehen. Juoni kertoo kuinka he ovat päässet nykyelämäntilanteeseensa takaumien avulla.
        Kirjan alussa Zara ilmestyi Aliideen asuntoon, yrittäen paeta Virosta Helsinkiin miehensä Pasan ulottomattomille. Hän tarvitsi yöpymispaikan, joten Aliiden antoi Zaran jäädä muutamaksi yöksi, sillä eholla, että kertoisi minkä takia hän oli pakenemassa. Ja tästä takaumat alkoivat.

Zara on nuori viro-venäjäläinen nainen, joka on suhteellisen naiivi henkilö. Hän meni naimisiin miehen nimeltä Pasan kanssa, ja pian avioliiton solmimisen jälkeen hän tajusi sen olevan yksi huonoimmista päätöksistä, jonka hän oli tehnyt. Hän siis pakenee Saksasta Viroon Isoäidinsä lapsuuden kotiin, ja löytää talosta isoäidinsä sisaren, Aliidenin.

Aliide on vanhahko leski, joka asuu yksin lapsuudenkodissansa Länsi-Virossa. Hänen talonsa on jatkuvasti häiriköity kylän nuorison takia.

Juonesta

Puhdistuksen tarina etenee takaumin avulla. Ensin esitellään nykyhetki ja  sen jälkeen lukijalle annetaan tarkempaa tietoa takauman avulla. Takaumilla pyritään antamaan lukijalle parempi käsitys Aliidesta ja Zarasta, ja esitellä perusteita heidän valintoihinsa.

Kirjan alkaa Zaran saapumisesta Aliidenin kotiin pyytäen häneltä turvapaikkaa häntä jahtaavalta aviomieheltään. Aliidenin luottamuksen voittamiseksi, Zara kertoo hänelle keksinemäänsä tarinan karkumatkastaan.Aliide suostuu ottamaan hänet suojiinsa, kunnes hänen tyttärensä Talvi saapuu.

Juonen käännekohta syntyi kirjan loppupuolella, joilloin Pasa löytää Aliidenin kodin, johon Zara oli piiloutunut. Hän tapaa varautuneen Aliidenin ja esittelee itsensä poliisina, joka oli etsimässä Zaraa, Aliidenin sisaren, Ingelin, tyttären tytärtä. Hän kertoo Zaran olevan etsintäkuulutettu prostituitu esimiehensä murhasta. Aliide järkyttyy kuulemastaan, muttei paljasta Zaran olinpaikkaa.

Zara kertoo Aliidenille oikean tarinansa, siitä kuinka hänet oli huijattu Saksaan töihin ja, kuinka miehen murhaaminen oli ainut keino paeta tätä elämää. Hän selitti, ettei hänellä ollut muuta paikkaa mennä ja osasi turvautua vain isoäidiltään saamasta kuvassa olevaan naiseen, hänen sisareensa.

Vaikka Zaran tarina on Puhdistussa kaikkein keskeisin, kirjassa syvennytää myös Aliideniin elämään. Aliidenin erkaantumista sisarestaan, ja kuinka hän oli rakastunut Hansiin, sisareensa mieheen, sekä hänen avioliitostaan kommunistin Martinin kanssa.

Aliidenin ja Zaran tarina päättyvät kirjeisiin Viron salaiselta järjestöltä, joiden mukaan he olivat tarkkailut Aliidenia ja hänen perhettä kaikki nämä vuodet valtion rikoksien varuilta.

Kirjan arvionti

Olen tyytyväinen, että valitsin luettavaksi kirjakseni Puhdistuksen. Kirja oli ehdottomasti lukemisen arvoinen, mutta en usko, että tulen lukemaan sitä uudelleen.

Kirja oli kokonaisuudeltaan hyvin synkkä käsitellen vanhassa Virossa tapahtuneita tapahtumia. Kirja ei ehdottomasti ollut hyvän tuulen lukemista, kuitenkin luvut oltiin kirjoitettu ajatuksella, sekä huolella joka tasapainoitti kirjan tapahtumia.

Suosittelisin kirjaa sellaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostunut tutustumaan eri aikakauteen kirjallisuuden avulla.

VALMIS

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.