This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

HeHa

s.132

1.

a) Romantiikka.

b) Symbolismi vaihtui modernismiin.

c) Realistinen kirjallisuus on ollut vahvoilla 1800-luvun lopusta asti.

d) Mm. Mikael Agricola, Elias Lönnroth, J.L. Runeberg ja Minna Canth.

2.

En ymmärrä mitä en ymmärrä, mutta tiedän että en ymmärrä jotain, mutta tosiaankin en ymmärrä miksen ymmärrä mitä en ymmärrä.

3.

a) Romantiikka on vastapaino klassismille. Romantiikassa rakkaus, luonto ja satujen maailma olivat arvovallassa ja ihmisten yksilöllisyyttä arvostettiin.

b) Realismi on todenmukaista elämää ja ihmisiä. Varsinkin tavalliset ihmiset ja heidän rankka elämä olivat monien kirjojen aiheena.

4.

Vahvistuvat: fantasiakirjat, muista kulttuureista kertovat ja E-kirjat.

Heikkenevät: Nuorisokirjat ja historiakirjat.

Ei synny luultavasti mitään kovin uutta.

 

Lukupäiväkirja

 

 

Anna-Leena Härkönen - Karusellimatka

Johdanto:

Valitsin tämän kirjan, sillä se oli vaihtoehdoista mielenkiintoisin ja sen kansi oli hieman mystinnen, joten se herätti mielenkiinnon. En ole ennen kovin paljon lukenut tämän tyyppisiä kirjoja, joten nyt oli hyvä sauma tutustua tähän kirjailijaan ja kirjatyyliin. Kirja on myös aika uudehko (ei itse asiassa edes ole), joka on hyvä asia, koska pidän uusista kirjoista ja intoni lukemiseen pysyy kauemmin.

Lukukokemukseksi odotan jotain uudenlaista. Jotain mitä en ole ennen kokenut erityyppisissä kirjoissa. Sellaista kokemusta, joka saa minut miettimään hieman syvemmin asioita. Kokemus, jonka avulla minäkin kasvaisin hieman henkisesti - ei paljon, mutta sentään vähän. Ja toivon tietenkin, että kirja sykähdyttää jotenkin sisälläni. Aika isot odotukset, mutta loppujen lopuksi tuohon ei tarvi paljon. Yksi hyvä sivukin voi tehdä kaiken tuon...

Kirjailija:

Anna-Leena Härkönen on suomalainen hyvin tunnettu kirjailija, joka on kirjoittanu tiensä monien suomalaisten sydämiin. Eikä tuo nainen ole jäänyt pelkäksi kirjailijaksi, vaan hänellä löytyy myös käsikirjoittajan ja näyttelijän lahjoja.

Anna-Leena on vuonna 1983 Limingassa syntynyt kaunotar, joka opiskeli Kempeleen lukiossa. Hän kirjoitti yhden suurteoksistaan, Häräntappoaseen, ollessaan vasta toisella luokalla lukiossaan. Lukion jälkeen hän siirtyi opiskelemaan näyttelijän työtä sekä Teatterikorkeakouluun että Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitokseen, josta hän sitten valmistui näyttelijäksi.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Anna-Leena_H%C3%A4rk%C3%B6nen

http://www.otava.fi/kirjailijat/anna_leena_harkonen/

 

Tunnelmat kirjan lukemisen jälkeen

Kirja on novellikokoelma, jossa on 15 erilaista novellia eri aiheista. Oletettavasti en kerro niistä kaikista vaan valitsen yhden mielenkiintoisen ja mieleenpainuvan novellin, josta kerron tarkemmin.

Novelli: Näkemiin ystäväni näkemiin

Henkilökuvaus:

a) Päähenkilö on nimeltä mainitsematon tyttö, joka on ahdistunut ja on joutunut todella syvälle synkkyyteen. Tytöstä ei kerrota paljon mitään, mutta tekstistä voi päätelllä, että tyttö on aika nuori, noin 20 vuoden ikäinen.

b) Sivuhenkilö on tytön isä, joka on hyvin rakastava isä. Hänestä huokuu isällisyys, mutta samalla hänen jää hieman epävarma olo. Sekä lopussa mainitaan muutamalla sanalla sairaanhoitajia, jotka olivat tytön mielestä hieman luonnottomia hymynsä kanssa ja käyttäytymiseltään.

c) Tytöllä on ehdottomasti tärkein rooli ahdistuksensa ja itsetuhoisten ajatuksiensa kanssa ja isällä on ns. pelastajan rooli, sillä hän haluaa suojella tyttöään, vaikka maailmanloppuun asti.

d) Tytöllä ja isällä oli ihan hyvä suhde, mutta jäi sellainen olo, että se on pintapuolinen suhde, mutta kummiskin todella vahva.

e) Tyttö muuttuu koko ajan yhä enemmän ahdistuneemmaksi, kunnes lopulta ahdistus hälvenee hieman. Isä muuttuu huolestuneeksi, ymmärrättävistä syistä.

Juoni:

Kirjan juoni oli hyvin yksinkertainen; kuinka ihminen voi romahtaa paineen alla vaikka mikään ei olisi edes pahasti pielessä. Tyttöllä alkoi painaa stressi päälle tulevasta tentistä. Lopulta tytöllä nousi ahdistus niin korkealla, että hän alkoi uskoa olevansa huono ja mätäinen. Hänen päähänsä alkoi tulla ajatus, että hänen elämänsä olisi nyt koettu, joten hän yritti itsemurhaa yöllä, mutta onneksi hän epäonnistui yrityksessään ja selvisi. Loppu oli hieman mystinen, mutta siitä pystyisi arvella, että tyttö saa elämänsä takaisin raiteilleen.

Oma arvio novellista:

Minun mielestäni novelli oli hyvin mielenkiintoinen. Siinä näki hyvin selkeästi kuinka ihminen sortuu, jopa hengenvaaralliseen tilaan ilman edes suurempaa syytä. Novelli kyllä herätti mietteitä mikä on oikeasti tärkeää ja miten pitää osata joskus vain pysähtyä paikoilleen ja miettiä, että on ihan okei epäonnistua joskus ja sanoa, että ei vain jaksa. Novelli oli todella pysäyttävä, vaikka se olikin vain neljän sivun pituinen.

Oma arvio kirjasta:

Kirja oli uudenlainen kokemus. En ole ennen lukenut novellikokoelmia, joten oli aluksi vaikeaa hypätä kertomuksesta toiseen nopeasti. Huomasin, että itselleni kyseinen tapa ei toimi, koska en oikein päässyt sisälle monienkaan novellien tarkoitukseen. Mutta jotkut novellit sitten kolahtivat, varsinkin tämä Näkemiin ystäväni näkemiiin. Kirjan lukeminen saattaisi vaatia hieman vanhempaa ikää, jotta ymmärtäisi sen kunnolla. Kokonaisuudessaan kirja oli ihan kiva ja lukisin sen kyllä uudelleen jos tarve vaatisi. Novellien vaihtuvuuden takia tuntui, että kirja meni tosi nopeaa eteenpäin ja kirja loppuikin sitten aika nopeasti.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis
heli- heli-   (04.02.2014 21:27)